Martin Edin är sedan 1997 verksam som frilanspianist och har bland annat gjort studioinspelningar för Sveriges Radio P2 av pianomusik av modernisten Carl-Olof Anderberg. Nyligen har han turnerat som pianist med improvisationer och musik av Chopin i Ingmar Bergmans Höstsonaten tillsammans med skådespelarna Grynet Molvig och Paula Ternström. Föreställningen har getts på ett fyrtiotal orter i Sverige.

Sedan 2005 framträder han i en duo tillsammans med jazzsångerskan Caroline Stegenius. Under 2018 släpper de tillsammans albumet No Thought of Leaving (Footprint Records).

Ett samarbete med den Berlin-baserade cellisten Marika Gejrot i klassisk och nutida kammarmusik har pågått sedan 2015. Hösten 2017 medverkade de i ensemblen TriokubiK i interdisciplinära föreställningar med nutida konstmusik samt pianoimprovisation i samverkan med dans/performance. Föreställningar gavs i Kunsthaus Dahlem och St. Matthäus Kirche am Kulturforum i Berlin. Sommaren och hösten 2018 gjorde Marika och Martin åtta konserter i Sverige och Tyskland med pianokvartetter från 1800-talet tillsammans med Clarissa Forster-Mommert, violin och Katharina Becker, viola. Kompositioner av Erik-Gustaf Geijer, Amanda Maier och Gustav Mahler samt pianoimprovisationer spelades. Inför sommaren 2019 planeras en fortsättning på detta pianokvartettsamarbete.

Martin Edin är även musikforskare. Han är doktorand i musikvetenskap vid Musikhögskolan i Örebro med forskning inriktad mot pianoimprovisation under 1800-talet, och han undervisar i uppförandepraxis på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och i musikhistoria på Musikhögskolan i Örebro. Han har varit gästföreläsare vid musikhögskolorna i Stockholm, Malmö och Örebro, samt de musikvetenskapliga institutionerna i Lund och Uppsala.

Martin Edin studerade klassiskt pianospel för professor Hans Pålsson på musikerlinjen vid Musikhögskolan i Malmö. Hans pianospel belönades under studietiden med Kungliga Musikaliska Akademiens utlandsstipendium, första pris i Yamaha-tävlingen, och med en finalplats i Ljunggrenska tävlingen. Han är född och uppväxt i Karlstad.

aktuellt
musik
skrift
kalendarium
biografi
bilder
länkar
design kontakt